Πώς βουρτίζω σωστά τα δόντια μου τρόποι βουρτσίσματος

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος ;

Το κανονικό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Οι περισσότεροι  ενήλικοι δεν το κάνουν αυτό και για αυτό το λόγο συνιστάμε να χρησιμοπούμε ένα ρολόι στην αρχή για να έχουμε καλύτερη αίσθηση του χρόνου. Για  καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε μικρές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα , να δίνουμε μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίζουμε τα ούλα μας , να φτάνουμε  στα πίσω δόντια και να καθαρίζουμε πολύ καλά τις περιοχές που έχουν εμφράξεις (σφραγίσματα ),στεφάνες ή γέφυρες η άλλες  προσθετικές αποκαταστάσεις.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον παρακάτω  τρόπο που θα μας βοηθάει να καθαρίσουμε καλά όλα μας τα δόντια όπως:

  • Να ξεκινήσουμε πρώτα με τις έξω περιοχές των άνω και κάτω δοντιών
  • Μετά να καθαρίσουμε τις εσωτερικές πλευρές των άνω και κάτω δοντιών
  • Να βουρτσίσουμε καλά όλες  τις περιοχές γύρω απο τα ούλα και τέλος
  • Να βουρτσίσουμε την γλώσσα μας για καλύτερη αναπνοή.

Συμβουλές βουρτσίσματος δοντιών από τον οδοντίατρο

Ποιός είναι ο σωστός τύπος οδοντόβουρτσας ;

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν πως η μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη για την απομάκρυνση της βακτηριδιακής πλάκας και των υπολειμμάτων  απο τα δόντια μας. Καλό θα είναι να έχει  μικρή κεφαλή ώστε να εισχωρεί εύκολα παντού ακόμα και στα τελευταία δόντια .

Για πολλούς οδοντιάτρους η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θεωρείται μία καλή λύση . Βουρτσίζουμε πιό γρήγορα και με ένταση αρκεί να τηρούμε τις συμβουλές του γιατρού μας. Είναι μία  εναλλακτική  ειδικά για ασθενείς που δεν έχουν καλή ή που έχουν περιορισμένη ικανότητα στα  χέρια τους.

 

Πόσο σημαντική είναι η χρήση της οδοντόκρεμας;

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε την οδντόκρεμα της αρεσκείας μας. Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλές οδοντόκρεμες και η κάθε μία είναι και για διαφορετική χρήση όπως :  τερηδόνα, ουλίτιδα, πέτρα , αποχρωματισμένα δόντια και υπερευαισθησία. Για  το λόγο αυτό θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο μας για να βρεί  την κατάλληλη για εμάς.

 

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζει όταν αρχίζουν και φθείρονται οι τρίχες της  ή κάθε τρείς (3 ) μήνες. Εξαρτάται πάντα απο την χρήση που κάνουμε.

 

Ράπτης Σπύρος Χειρουργός Οδοντίατρος Γέρακας Αττική