ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΓΕΡΑΚΑΣ ΡΑΠΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Γέφυρες και Στεφάνες τι είναι και πώς λειτουργούν

Στεφάνες – Γέφυρες

Ο οδοντίατρος Ράπτης Σπύρος εξηγεί την χρησιμότητα & την λειτουργία της στεφάνης και της γέφυρας στο στόμα.

Οι στεφάνες και  οι γέφυρες ανήκουν στην ακίνητη προσθετική σε αντίθεση με τις μερικές οδοντοστοιχίες (μηχανήματα ) και τις ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) που ανήκουν στην κινητή προσθετική  επειδή βγαίνουν για να καθαριστούν καθημερινά και μετά από κάθε κυρίως γεύμα.

Σε αντίθεση οι γέφυρες η οι στεφάνες συγκολλούνται με ειδική κόλλα στα δόντια η σε εμφυτεύματα και μπορούν να αφαιρεθούν μόνο με την βοήθεια του οδοντιάτρου.

Πώς λειτουργούν οι στεφάνες?

Μία στεφάνη χρησιμεύει για να σκεπάσει – καλύψει ένα σπασμένο δόντι και με τον τρόπο αυτό το δόντι αποκτά λειτουργικότητα στο στόμα. γίνεται πιο δυνατό ,αλλάζει η μορφολογία του στόματος ακόμα και η εμφάνιση του ασθενούς. Μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί για την αποκατάσταση ενός εμφυτεύματος  σε κάποιο σημείο του στόματος. Οι στεφάνες μπορεί να είναι φτιαγμένες από μεταλλοπορσελάνη η κάποιο ολοκεραμικό υλικό. Άλλα  υλικά που χρησιμεύουν σαν βάση είναι ο χρυσός.

Πολύ συχνά η μεταλλοπορσελάνη είναι πιο επικρατέστερη λύση για τα οπίσθια δόντια λόγω καλύτερης αντοχής και καλύτερης αισθητικής.

Λόγοι που μπορεί κάποιος να βάλει μία στεφάνη στο στόμα του είναι:

  1. αντικαθιστώντας ένα σφράγισμα μεγάλο που δεν έχει μείνει αρκετό δόντι
  2. για να προστατέψουμε ένα δόντι που δεν είναι γερό
  3. να κάνουμε ανασύσταση σε ένα σπασμένο δόντι
  4. να ενώσουμε μία γέφυρα
  5. να καλύψουμε ένα εμφύτευμα
  6. για να καλύψουμε ένα δόντι που έχει αλλάξει χρώμα
  7. να προστατέψουμε ένα θεραπευμένο – απονευρωμένο δόντι

Πώς λειτουργούν οι γέφυρες ;

Πριν κατασκευάσουμε μία στεφάνη – θήκη  η γέφυρα θα πρέπει να τροχίσουμε το δόντι η τα δόντια τόσο ώστε να εφαρμόσει σωστά στο στόμα του ασθενή μας. Αφού λοιπόν γίνει αυτό ο οδοντίατρος θα πάρει ένα μέτρο για την ακριβή  κατασκευή της δουλειάς που θα τοποθετηθεί στο στόμα. Σε ότι αφορά το χρώμα της πορσελάνης αυτό θα το διαλέξει ο γιατρός σε επαφή με τον ασθενή για να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση και κατόπιν θα το στείλει στο  οδοντοτεχνικό εργαστήριο για τα υπόλοιπα. Προσπαθούμε όσο γίνεται να είναι πιο φυσικά και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα δόντια.

Πόσο αντέχουν οι γέφυρες η οι στεφάνες ;

Πολλές φορές μπορούν να αντέξουν μια ολόκληρη ζωή και άλλοτε πάλι να ξεκολλήσουν πιο  σύντομα. Το πιο σημαντικό πράγμα για την διάρκεια μίας προσθετικής αποκατάστασης στο στόμα είναι η σωστή υγιεινή. Και αυτό γιατί τα δόντια μας η τα ούλα μας εάν νοσήσουν μπορεί να αποβάλλουν την στεφάνη η την γέφυρα από το στόμα .

Για αυτό το λόγο βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας, επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας όποτε νιώσουμε ότι κάτι  δεν πάει  καλά με τις προσθετικές αποκαταστάσεις , κάνουμε καθαρισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αποφεύγουμε σκληρές τροφές , παγάκια η οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φθορά στην πορσελάνη.

Ράπτης Σπύρος Χειρουργός Οδοντίατρος Γέρακας Αττική