ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑΣ ΡΑΠΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Η φθορίωση και τα δόντια μας

Λίγα λόγια για τη σημασία της φθορίωσης και την καλύτερη υγεία στα δόντια μας

Το σμάλτο είναι η εξωτερική στιβάδα του δοντιού  .Η  αποδόμηση του σμάλτου ξεκινάει με την σύνθεση βακτηριδίων στην οδοντική πλάκα. Τα βακτηρίδια τροφοδοτούνται με ζάχαρη  και υδατάνθρακες και δημιουργούν τα  οξέα, Τα οξέα με την σειρά τους διαλύουν τους κρυστάλλους του σμάλτου και σιγά σιγά δημιουργείται η τερηδόνα.

Το φθόριο στην προκειμένη περίπτωση βοηθάει τα δόντια μας με τούς παρακάτω τρόπους

όταν τα παιδιά πίνουν το φθόριο η το τρώνε σε μικρές δόσεις μπαίνει στην μικρή κυκλοφορία του αίματος και γίνεται μέρος της ανάπτυξης των μονίμων δοντιών. Το φθόριο  που συναντάται και σε μασώμενα δισκία μπορεί να βοηθήσει και τα δόντια μας με το να τα προστατέψει και εξωτερικά. Έτσι με αυτό τον τρόπο είναι δύσκολο τα οξέα να καταστρέψουν τα δόντια μας.

Πολλές φορές το φθόριο μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα στα δόντια με κάποιο απλό βερνίκι η οδοντόπαστα, αυτή  είναι και η πιο απλή μέθοδος που χρησιμοποιούν ή προτείνουν οι οδοντίατροι στα ιατρεία τους.

Ποιος χρειάζεται πραγματικά όμως συμπληρωματικά σκευάσματα φθορίου ;

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών  έως και 16 ετών που δεν πίνουν νερό που περιέχει φθόριο πρέπει να παίρνουν σκευάσματα σαν συμπλήρωμα. Εάν  το παιδί  έχει τάση προς την τερηδόνα η είχε και έχει πολλά χαλασμένα- τερηδονισμένα δόντια τότε καλό θα είναι  να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα σκευάσματα. Παιδιά άνω των 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν και παιδικά στοματικά διαλύματα (στοματοπλύματα) πάντα όμως με την επίβλεψη των γονιών .

Το φθόριο όμως μπορεί να προκαλέσει κακό ;

Το φθόριο είναι ασφαλές μόνο όταν χρησιμοποιείται σωστά και στις ανάλογες δόσεις. Όλα τα συστήματα υδροδότησης ελέγχονται καθημερινά για τα σωστά επίπεδα φθορίου. Οι γονείς θα πρέπει να επιβλέπουν για την φύλαξη και διάθεση των σκευασμάτων φθορίου στο σπίτι.

Οι δόσεις που θα παίρνει το κάθε  παιδί μπορεί να ποικίλει από τα 0,25 mg έως και  1 mg την ημέρα ανάλογα πάντα με

1 την ηλικία του παιδιού

2 το πόσο εύκολα παρουσιάζει τερηδόνα

3 την ποσότητα του φθορίου στο νερό

 

Καλό θα είναι να μην υπερβαίνουμε την συνταγογραφούμενη δόση για να αποφεύγουμε τυχόν παρενέργειες. Όλα τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με φθόριο , επειδή τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά ( κάτω των 6 ετών ) συνήθως δεν μπορούν να φτύσουν η να ξεπλύνουν καλά το στόμα τους , καλό θα είναι η ποσότητα της  οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσα να μην ξεπερνά το μέγεθος του μπιζελιού.

Πολλές φορές η κατάποση της οδοντόκρεμας από  άτομα μικρής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενα των άσπρων κηλίδων στα νεογιλά δόντια η ακόμα χειρότερα καφέ κηλίδων σε άτομα που ζουν σε περιοχές που το φθόριο στο νερό είναι πάνω από τα προβλεπόμενα όρια.

 

toothbrush