Πώς βουρτίζω σωστά τα δόντια μου τρόποι βουρτσίσματος

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος ;

Το κανονικό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Οι περισσότεροι  ενήλικοι δεν το κάνουν αυτό και για αυτό το λόγο συνιστάμε να χρησιμοπούμε ένα ρολόι στην αρχή για να έχουμε καλύτερη αίσθηση του χρόνου. Για  καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε μικρές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα , να δίνουμε μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίζουμε τα ούλα μας , να φτάνουμε  στα πίσω δόντια και να καθαρίζουμε πολύ καλά τις περιοχές που έχουν εμφράξεις (σφραγίσματα ),στεφάνες ή γέφυρες η άλλες  προσθετικές αποκαταστάσεις.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον παρακάτω  τρόπο που θα μας βοηθάει να καθαρίσουμε καλά όλα μας τα δόντια όπως:

  • Να ξεκινήσουμε πρώτα με τις έξω περιοχές των άνω και κάτω δοντιών
  • Μετά να καθαρίσουμε τις εσωτερικές πλευρές των άνω και κάτω δοντιών
  • Να βουρτσίσουμε καλά όλες  τις περιοχές γύρω απο τα ούλα και τέλος
  • Να βουρτσίσουμε την γλώσσα μας για καλύτερη αναπνοή.

Συμβουλές βουρτσίσματος δοντιών από τον οδοντίατρο

Ποιός είναι ο σωστός τύπος οδοντόβουρτσας ;

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν πως η μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη για την απομάκρυνση της βακτηριδιακής πλάκας και των υπολειμμάτων  απο τα δόντια μας. Καλό θα είναι να έχει  μικρή κεφαλή ώστε να εισχωρεί εύκολα παντού ακόμα και στα τελευταία δόντια .

Για πολλούς οδοντιάτρους η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θεωρείται μία καλή λύση . Βουρτσίζουμε πιό γρήγορα και με ένταση αρκεί να τηρούμε τις συμβουλές του γιατρού μας. Είναι μία  εναλλακτική  ειδικά για ασθενείς που δεν έχουν καλή ή που έχουν περιορισμένη ικανότητα στα  χέρια τους.

 

Πόσο σημαντική είναι η χρήση της οδοντόκρεμας;

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε την οδντόκρεμα της αρεσκείας μας. Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλές οδοντόκρεμες και η κάθε μία είναι και για διαφορετική χρήση όπως :  τερηδόνα, ουλίτιδα, πέτρα , αποχρωματισμένα δόντια και υπερευαισθησία. Για  το λόγο αυτό θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο μας για να βρεί  την κατάλληλη για εμάς.

 

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζει όταν αρχίζουν και φθείρονται οι τρίχες της  ή κάθε τρείς (3 ) μήνες. Εξαρτάται πάντα απο την χρήση που κάνουμε.

 

Ράπτης Σπύρος Χειρουργός Οδοντίατρος Γέρακας Αττική

Οδοντίατρος Γέρακα Ράπτης Σπύρος εγκυμοσύνη και συμβουλές

Οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στα ούλα τους κατά την εγκυμοσύνη, συχνό φαινόμενο όπου τα ούλα φαίνονται πιό κόκκινα και ματώνουν πιό εύκολα κατά το βούρτσισμα.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι γνωστές σαν ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και αρχίζουν συνήθως κατά τον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης. Όλα αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να μειώνονται κατά τον όγδοο μήνα της κύησης και συχνά εξαφανίζονται μετά την γέννηση του παιδιού.

 

Εγκυμοσύνη και οδοντιατρική φροντίδα, συμβουλές οδοντιάτρου

Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται πιό συχνά κατά την εγκυμοσύνη επειδή αυξάνονται  τα επίπεδα των ορμονών, οιστρογόνα και προγεστερόνη  , επιταχύνουν τον τρόπο που τα ούλα αντιδρούν στη βακτηριδιακή πλάκα. Παρόλα αυτά η βακτηριδιακή πλάκα είναι υπεύθυνη για όλα αυτά και όχι οι ορμόνες που δημιουργούν την ουλίτιδα και ιδιαίτερα στο πρόσθιο μέρος του στόματος. Κατά την διάρκεια της κύησης τα επίπεδα της προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μπορεί να είναι υψηλότερα  ακόμα και κατά δέκα φορές .

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στήν αύξηση συγκεκριμένων βακτηριδίων που προκαλούν την ουλίτιδα.

Τό ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο κατά τον οποίο το σώμα μας αντιδρά στα βακτήρια  και προκαλεί την ουλίτιδα.

Γιά να ελαχιστοποιήσουμε λοιπόν την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και τα συμπτώματά της χρειάζεται καλή στοματική υγειινή.

  • Βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα από δύο λεπτά κάθε φορά.
  • Νήμα κάθε μέρα και
  • Ένα απλό στοματικό διάλυμα για να βοηθήσει τον έλεγχο της φλεγμονής των ούλων και της οδοντικής πλάκας .