Αφθες

Τι είναι οι Άφθες και πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τον πόνο

Άφθες

Πολλές φορές οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς κάποια μικρά άσπρα σημάδια  με κόκκινο περίγραμμα και επώδυνα έλκη στο στόμα μας. Έχουμε αναρωτηθεί όμως τι είναι ;

Είναι μυστήριο γιατί σε  κάποιους  ανθρώπους  εμφανίζονται  πιο συχνά και σε άλλους όχι.  Γνωστότερα σαν άφθες ,  οι λόγοι που εμφανίζονται μπορεί να οφείλονται σε έντονο  άγχος, κάποιο μικρό τραυματισμό στο στόμα  ( από οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά), ορθοδοντικά σιδεράκια , όπως και κατανάλωση όξινων  τροφών  (πορτοκάλια, φράουλες και ντομάτες).

Οι άφθες παρουσιάζονται στο  εσωτερικό  της στοματικής κοιλότητας , από τα  έσω χείλη μέχρι και τα μάγουλα, την γλώσσα ακόμα  ακόμη και την υπερώα .  Είναι περιοχές  που όταν  εκδηλωθεί  το φαινόμενο αυτό, ο πόνος να  γίνεται αφόρητος.

Η άφθα  δεν είναι κάτι που  μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο , και μπορεί να περάσουν ακόμα και δύο εβδομάδες  για να  ηρεμήσει  το συγκεκριμένο σημείο. Εάν επιμένει όμως καλό θα είναι να κάνουμε μία  επίσκεψη στον οδοντίατρό μας  για μία εξέταση.

Αφθες

Υπάρχουν όμως  και περιπτώσεις  που μπορεί να ξεκινήσει σαν μικρό έλκος  και να εξελιχθεί  σε μεγαλύτερο στην περιοχή των χειλιών  εξαιτίας όμως ενός ιού του έρπητα ζωστήρα.  Αυτού του είδους ο ιός μεταδίδεται εύκολα και για αυτό τον λόγο  πρέπει να γίνεται  χρήση   αντιικών  φαρμάκων  κατόπιν συνταγής  γιατρού.

Καταπολέμηση

Μία μέθοδος για την καταπολέμηση του πόνου από τις άφθες είναι η χρήση  στοματικού διαλύματος με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου ( ενεργού οξυγόνου) , στοματικές  σταγόνες  ή  gel .

Καλό θα είναι να αποφεύγετε η κατανάλωση αλκοόλ και οτιδήποτε άλλο  μπορεί να ερεθίσει την  στοματική κοιλότητα μέχρι να επουλωθεί πλήρως το έλκος. Επίσης θα πρέπει η διατροφή μας να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία  όπως φρούτα , λαχανικά, αυγά, κρέας και δημητριακά .

Η  λήψη  σκευασμάτων πολύ-βιταμινών μπορεί να προβεί ωφέλιμη, όπως επίσης και η λήψη προ-βιοτικών.

Τέλος να πούμε  ότι δυστυχώς  οι άφθες  είναι επώδυνη διαδικασία   μέχρι να επουλωθούν αλλά με την συνδρομή των παραπάνω μπορεί να ανακουφιστούμε πιο γρήγορα.