Οδοντίατρος

Πως επηρεάζει το κάπνισμα την στοματική μας υγεία

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα και στοματική υγεία

Όλοι  μας  γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας , αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πόσο επιβλαβές είναι  και  για την στοματική μας υγεία .

Γιατί πρέπει να δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία άραγε;

Ακριβώς  γιατί το στόμα μας είναι πολλές φορές ο καθρέπτης της γενικής μας κατάστασης. Ένα όμορφο χαμόγελο είναι το πρώτο πράγμα που ένας άνθρωπος παρατηρεί στην πρώτη του  επαφή μαζί μας .

Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από μόνο του με έναν καλό καθημερινό καθαρισμό στο σπίτι ,  χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, από τον οδοντίατρό μας  για την αφαίρεση των  κηλίδων  και την καταπολέμηση  της κακής αναπνοής .

Δυσχρωμία, κακή αναπνοή, υποχώρηση ούλων

Το κάπνισμα, δημιουργεί δυσχρωμία στα δόντια και στην γλώσσα , κακή αναπνοή, προκαλεί μείωση της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης. Επιπλέον αυξάνει τον χρόνο επούλωσης τραυμάτων στο στόμα μετά από κάποια επέμβαση ( εξαγωγή ) και  ευαισθησία στα δόντια λόγω υποχώρησης των ούλων.

Οδοντιατρείο εσωτερικός χώρος

Για αυτό τον λόγο και θεωρείται ένας από τους κυριότερους παράγοντες για τις παθήσεις των ούλων μας  όπως χρόνια ουλίτιδα ή ακόμα και περιοδοντίτιδα.  Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα στα δόντια.  Οι  φλεγμονές γύρω από τα δόντια μας μπορούν πολύ εύκολα να επηρεάσουν  το οστό  και  τους συνδετικούς ιστούς γύρω από αυτό,  με αποτέλεσμα και  την απώλειά τους ακόμα .

Η υποχώρηση των ούλων έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται τα όρια από τις προσθετικές αποκαταστάσεις ( γέφυρες , στεφάνες ) και τις εμφράξεις, κάτι που αισθητικά δεν είναι όμορφο.

Το κάπνισμα επίσης είναι η αιτία για την εμφάνιση πολλών τύπων  καρκίνου στο στόμα λόγω των χημικών συστατικών που περιέχεται στον καπνό.