Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο και γιατί;

Η υγιεινή των δοντιών μας δεν εξαρτάται μόνο από το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα όπως πολλοί πιστεύουν. Για μια ολοκληρωμένη και καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητο να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας τουλάχιστον κάθε έξι (6) μήνες. Έτσι θα μπορούμε να κάνουμε έναν έλεγχο και έναν καλό καθαρισμό. Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε έναν οδοντίατρο που θα μας εκφράζει, που θα μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και συγχρόνως θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα.

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πόσο σημαντική είναι;

Κατά την πρώτη μας επίσκεψη στον οδοντίατρο, ο ιατρός πρώτα θα σας ρωτήσει για το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό και θα κρατήσει σημαντικές σημειώσεις. Σε κάθε επόμενη επίσκεψη θα πρέπει να συμπληρώσει τυχόν αλλαγές σε θέματα υγείας όπως για παράδειγμα φαρμακευτική αγωγή, τυχόν επεμβάσεις και οποιοδήποτε άλλο θέμα είναι σημαντικό για την υγεία σας. Να θυμάστε πως εξίσου σημαντικό είναι και για τον ίδιο τον ιατρό να το ξέρει.

Παρακάτω αναφέρεται αναλυτικότερα η διαδικασία της πρώτης επίσκεψή σας στον οδοντίατρο

Ένας καλός καθαρισμός σε βάθος είναι απαραίτητος. Θα χρειαστεί να γίνει αφαίρεση τυχόν βακτηριδιακής πλάκας ισοούλικα ή υποούλικα με τα κατάλληλα εργαλεία. Με τον καθαρισμό βλέπουμε τυχόν ασθένειες των ούλων, τερηδόνες, κακοτεχνίες από τις προσθετικές αποκαταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, κακή αναπνοή και τυχόν άλλα προβλήματα στης στοματικής κοιλότητας που ίσως υπάρχουν.

Έπειτα θα πραγματοποιηθεί μια καλή στίλβωση (Γυάλισμα) των δοντιών με την ειδική πάστα και θα δοθούν επιπλέον οδηγίες στοματικής υγιεινής όπως για παράδειγμα πώς πρέπει να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας και πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα.

Τέλος εάν χρειαστεί θα γίνει μια σειρά από ακτινογραφίες για να φανεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τερηδόνας ανάμεσα στα δόντια, στη γνάθο για τυχόν κύστες και έγκλειστα δόντια ή φρονιμίτες.

Πώς επιλέγω τον οδοντίατρό μου;

Όταν ψάχνεις να βρεις έναν καλό οδοντίατρο είναι δύσκολο να ξεκινήσεις από κάπου. Μπορεί το διαδίκτυο (Internet) να είναι μια αρχή με μία λίστα από ιατρούς που βρίσκονται κοντά σου, αλλά από την άλλη τα τηλέφωνα και οι διευθύνσεις δεν είναι αρκετά για να σου πουν εάν ο γιατρός θα είναι αυτός που σου ταιριάζει. Και αυτό διότι ψάχνεις για κάτι μόνιμο και όχι περιστασιακό.

Για αυτόν τον λόγο το καλύτερο θα είναι να τον επισκεφτείς και να καθίσεις μαζί του και να κουβεντιάσεις για λίγο πριν αποφασίσεις εάν σου ταιριάζει ή όχι. Δεν σκέφτονται πολλοί ασθενείς έτσι, αλλά από την στιγμή που έχεις αποφασίσει να επισκεφτείς έναν ή δύο οδοντιάτρους, θα πρέπει να τους γνωρίσεις και σαν ανθρώπους προσωπικά.

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να σημειώσει ένας ασθενής, πριν αποφασίσει ποιον οδοντίατρο θα επιλέξει.

Είναι το οδοντιατρείο κοντά στον τόπο διαμονής μου ή σε απόσταση;

Για να απαντήσει ο ασθενής στην παραπάνω ερώτηση θα πρέπει να κάνει πρώτα μια βόλτα στον χώρο και να δει κάποια βασικά στοιχεία όπως:

Ευκολία Πρόσβασης (Ύπαρξη χώρου στάθμευσης ή στάση συγκοινωνίας μεταφορικών μέσων )

Χρόνος & Ραντεβού (Ο οδοντίατρος είναι ακριβής στο ραντεβού του με τον ασθενή ; )

Οι ανωτέρω λόγοι για παράδειγμα είναι σημαντικοί που ίσως κάποιος ασθενής θα επιλέξει να αλλάξει τον ιατρό του για αυτό πρέπει να είναι σίγουρος με ότι δει.

Ο οδοντίατρος θα αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για εμένα και το πρόβλημά μου;

Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση που όλοι θέλουμε να κάνουμε στον γιατρό μας, γιατί μπορεί να χρειαστεί μια σειρά από ραντεβού για την θεραπεία μας μέσα στην εβδομάδα ή έκτακτα ραντεβού ανάμεσα σε προκαθορισμένα άλλων ασθενών.

Νιώθω άνετα στον οδοντίατρό μου;

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού μπορούμε να καταλάβουμε την προσωπικότητά του, εάν είναι φιλικός μαζί μας και μας κάνει να αισθανόμαστε καλά στον χώρο του. Πάντα η πρώτη επίσκεψη είναι καθοριστικής σημασίας και εκείνη που μας κάνει να ακούμε τη διαίσθησή μας. Επιπλέον μπορούμε να κάνουμε και μία λίστα με ερωτήσεις που θέλουμε να του κάνουμε ή να συγκρίνουμε από αυτά που μας λέει με κάποιον άλλο οδοντίατρο.

Αυτά που μας λέει μας τα εξηγεί και τα καταλαβαίνουμε; Αισθανόμαστε ότι ξέρει τι λέει;

Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να ρωτάμε πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε τα οποία όμως μας απασχολούν και βασανίζουν τη σκέψη μας. Σκεφτείτε ότι ο οδοντίατρος είναι δίπλα μας και δουλεύει για το δικό μας καλό.

Συνεπώς

Όλα τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν να κάνουμε μια πολύ καλή επιλογή για το καλό το δικό μας και αργότερα, για το καλό και των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς μας.

Σπύρος Α. Ράπτης Χειρουργός Οδοντίατρος – Dental Surgeon
Τηλ: 2107701634
web:
Λεωφ. Μαραθώνος 79 & Κοιμήσεως Θεοτόκου 1
Γέρακας, GR 15344